Babajelekről általánosságban

Sokan azt hiszik, hogy a babák azért nem beszélnek, mert nem értik a körülöttük lévő világot. Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent tudnak, attól függetlenül, hogy még ilyen pici korban nem beszélnek.

Már születésüket követően rendelkeznek elegendő intelligenciával ahhoz, hogy megértessék környezetükkel, ha valami nincs rendben. Viszont a beszédhez szükséges izmok még fejletlenek ahhoz, hogy verbálisan fejezzék ki magukat. Vannak szükségleteik, gondolataik, amelyeket nem tudnak velünk közölni, hiszen nincs hatásos módszerük. Így marad a frusztráció és a sírás. A babajelek feladata, hogy segítse a beszéd előtti kommunikációt, amikor a gyermekeknek már szüksége van arra, hogy megértessék magukat.
 

Babajelek a jelnyelvből származtattott jelek, gesztusok. Használatukkal lehetőséged lesz arra, hogy beszélgetni tudj gyermekeddel. Kisbabád már egészen fiatalon (akár 8 hónaposan) képes lesz az őt körülvevő világ leírására, akkor is, ha még nem beszél. És ez az egész nem is tűnik olyan távolinak, ha például a pá-pá jelre vagy a fejrázásra gondolunk, amit általában a babák 6 hónapos kortól használnak. A babajelek is ilyen egyszerű jelek, mint a pá-pá.

Kisgyermekünk fejlődése során nagyon fontos, hogy válaszoljunk kéréseire, figyeljünk igényeire, mert ennek elmulasztása megzavarhatja a tanulási folyamatot. E tanulási folyamat előmozdításában segít a babajelelés. Ha elkezdjük használni az egyszerű jeleket a napi rutin ideje alatt, mint pl. az evés, játék, akkor a kicsi nagyon gyorsan megtanulja, hogyan is elégítheti ki szükségleteit babajelek segítségével.

A születéstől az első szavak megjelenéséig sok idő telik el, ebben az időben még sem kell a kommunikációt mellőzni. Kitölthetjük ezt az időt úgy, hogy állatokról, járművekről tanulunk, énekelünk és mondókázunk és ebben a babák is aktívan részt vehetnek. Szülő és gyermekek között pedig elszakíthatatlan kötődés alakul ki, a babajeleknek köszönhetően. Olvasd el a Babajelelés előnyei részt is, hogy teljes képet kapj és tájékozódj a témában végzett kutatásokról! Ha szeretnéd látni, hogyan is működik ez a gyakorlatban, akkor nézd meg a videókat!© OkosKezek.hu 2008 | Minden jog fenntartva! | Készítette: www.bencsikrajmund.hu